Verkorte opleiding Helpende Zorg en Welzijn

 

In het kort
Studieduur:
4 maanden
Kosten:
€ 2.050,-
Zelfstudie:
8 uur per week
Vooropleiding:
Vmbo
Diploma:
Ja
Niveau:
2

Wil je graag werken in de gezondheidszorg, maar beschik je nog niet over een erkend diploma? Rescue Zorgacademie biedt je de mogelijkheid in 4 maanden een erkend diploma Helpende zorg en welzijn te behalen. Met het diploma Helpende zorg en welzijn werk je als gekwalificeerde kracht in verschillende branches en met verschillende doelgroepen zoals ouderen of kinderen. Dat kan zijn in een verpleeg- of verzorgingstehuis, thuiszorg, welzijnsinstelling, gehandicapte zorg of kinderopvang. Bovendien dient het diploma als startkwalificatie voor verdere scholing zoals bijvoorbeeld verzorgende IG of Basis Verzorgende. Rescue Zorgacademie is een door het ministerie van OC&W erkend particulier opleidingsinstituut in Rotterdam en Amsterdam en maakt deel uit van de Rescue Nederland Groep. De Rescue Zorgacademie weet een juiste verhouding te creëren tussen kosten en kwaliteit. Onze kwaliteit komt tot uitdrukking door het werken met kleine groepen van maximaal 14 deelnemers, persoonlijke begeleiding, flexibiliteit en aandacht voor multiculturele aspecten.

Voor wie bestemd

Iedereen die in de zorg wilt werken maar niet beschikt over een erkend diploma.

Studieduur
 • De opleiding Helpende zorg en welzijn duurt ongeveer 4 maanden
 • Tijdens de opleiding breng je 1 dag per week (14 lesdagen) door op de academie en minimaal 270 uur in de praktijk van een Calibris erkende zorg– of welzijnsinstelling
 • Daarbij komt nog een studiebelasting van ongeveer 10 uur per week
Aantal deelnemers per groep

Minimaal 10 en maximaal 14 deelnemers per groep.

Locatie

De verkorte opleiding Helpende zorg en welzijn wordt gegeven in Rotterdam, Amsterdam en Roosendaal.

Onderwerpen die behandeld worden

Tijdens de gehele opleiding wordt gewerkt met zogenaamde kerntaken en bijbehorende werkprocessen, die leiden tot de gewenste competenties.

 • Kerntaak 1: Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning
 • Kerntaak 2: Ondersteunen bij het zelfstandig functioneren
 • Kerntaak 3: Uitvoeren van organisatie en professie gebonden taken
 • Taal en rekenen op 2 F niveau binnen de kerntaken en bijbehorende werkprocessen, worden lessen verpleegkunde, training sociale vaardigheden en ziektekunde verzorgd. Daarnaast wordt er ruim tijd besteed aan studieloopbaan begeleiding en persoonlijke ontwikkeling.
Diploma

Na succesvolle afronding neem je het MBO diploma Helpende niveau 2 in ontvangst met de mogelijkheid om door te stromen naar de MBO opleiding verzorgende IG niveau 3.

Jouw werk als Helpende
 • Je verleent zorg en ondersteuning aan cliënten/zorgvragers en begeleidt ze bij wonen en welzijn.
 • Je stelt een werkplanning op van jouw werkzaamheden, op basis van een al vastgesteld zorg-, leef-, begeleidings- of activiteitenplan.
 • Je ondersteunt bij het opruimen, schoonmaken en de zorg voor een fijne leefomgeving. in Sommmige gevallen neem je de taken geheel over van de cliënt/zorgvrager.
 • Je ondersteunt een cliënt/zorgvrager bij dagelijkse bezigheden als eten, drinken en verplaatsen. Daarbij houd je rekening met wat deze zelf wil of kan doen.
 • Je werkt vanuit de gedachte dat de cliënt/zorgvrager zelf de regie wil voeren over zijn of haar leven. Afhankelijk van wat jouw cliënt nodig heeft, ondersteun je bij hun persoonlijke verzorging, zoals wassen en aankleden.
 • Ook bij emotionele problemen sta je voor jouw zorgvrager klaar.
 • Je ondersteunt de cliënt/zorgvrager bij de keuze van een activiteit en het vervoer ernaartoe.
 • Je helpt collega's bij het organiseren van activiteiten zoals spel/recreatie, educatie en werk.
 • Je overlegt je werkzaamheden regelmatig met collega's, de mantelzorger (dit zijn vaak naasten van de cliënt/zorgvrager) of de wettelijke vertegenwoordigers van de cliënt/zorgvrager.
 • Door met collega's en je leidinggevende over je werkzaamheden te praten en je te laten bijscholen kun je je cliënt/zorgvrager nog beter bijstaan
Belasting-teruggaaf voor jouw Rescue studie

Het is mogelijk om een deel van de gemaakte studiekosten van je MBO opleiding bij Rescue Nederland, die aansluit op je beroep of toekomstige beroep, als aftrekpost in te dienen bij jouw belastingaangifte. In dit geval vergoedt de belastingdienst namelijk tussen de 37 en 52 procent (afhankelijk van jouw belastingschaal) van jouw studiekosten, boven het drempelbedrag van 250 euro. Dat maakt studeren bij Rescue een stuk voordeliger!

Data

Voor meer informatie over de data van deze opleiding klik hier!

Meer informatie

Ben je geïnteresseerd, vraag vrijblijvend meer informatie en/of een offerte aan door te bellen met 010 - 4048164 of neem contact op via het contactformulier.

Inschrijven voor deze opleiding is vrijblijvend, uiterlijk 5 werkdagen na inschrijving wordt er contact opgenomen voor het plannen van een intakegesprek.

Tevens bestaat er de mogelijkheid om een van onze erkende MBO zorgopleidingen te volgen met behulp van een persoonlijk betaalplan. Nieuwsgierig? Neem telefonisch contact met ons op via 010 - 4048164.

Inschrijven